Impacte Covid-19 en el DEL

Bon dia companyes i companys! Espero que estigueu tots/es bé!

Obro aquest fil al fòrum de la comunitat per recollir totes les reflexions, comentaris i idees que vulgueu aportar sobre què ens tocarà reforçar i incorporar als observatoris socioeconòmics locals quan tornem a la normalitat. Segurament això voldrà dir adaptar els plans de treball i productes que ja feu, perquè les prioritats evidentment han variat.

De ben segur que si ja érem necessaris i útils fins ara, a partir d’ara encara ho serem més!

Sense l’ànim de ser exhaustiu i sabent que la majoria de vosaltres ja ho feu, apunto algunes de les tasques que segurament s’hauran de reforçar:

-Mesurar i monitoritzar l’impacte de la pandèmia sobre les economies locals: Mercat de treball (atur, contractació, afiliació a la SS en tots els règims, ERTOS, EROS, etc.); Teixit productiu i estructura empresarial (centres de cotització, registre mercantil, economia social i solidària, tercer sector, censos empresarials, etc.); Impacte en el turisme; Impacte en la renda i augment de la desigualtat i la pobresa; Augment i cobertura de les prestacions per desocupació; Augment i cobertura dels serveis i prestacions socials; Impacte en el mercat de l’habitatge, Impacte en la salut; Impacte en l’educació, etc.

-Mesurar l’impacte de tots aquests àmbits entre els col·lectius més sensibles (dones, joves, majors de 45 anys, immigrants).

Tasques noves:

-Mesurar la destrucció d’ocupació actual i el risc de destrucció futura en cadascuna de les activitats i ocupacions (empreses i llocs de treball afectats). Especialment l’impacte en els sectors productius més rellevants de cada economia local.

Aquesta entenc que serà una de les preguntes clau que haurem de donar resposta de manera permanent en el futur immediat.

-Aportar coneixement per redefinir línies estratègiques/accions dels plans estratègics, plans directors, etc. vigents. De ben segur, variaran les prioritats de molts d’aquests plans.

-Aportar coneixement per fonamentar les diferents mesures de xoc que de ben segur s’implantaran a escala local.

El que us proposo és el següent:

-Compartiu en aquest fòrum tot allò que creieu que hem de fer a partir d’ara o que farem en un futur immediat. Qualsevol aportació és benvinguda!

-Compartiu en aquest fòrum articles i estudis que creieu seguin d’interès.

-Un cop tornats als llocs de treball farem una reunió extraordinària per consensuar possibles grups de treball i línies de treball compartides.

Darrera resposta: Alícia Consegal i Coderch 18/12/2020 - 07:46
2
Etiquetes:
Covid-19, coronovirus
1
Temes:
General

220 comentaris

Reverté, Gerard

Companys i companyes, us envio l'enllaç a un infografia que ja apareix a l'Observatori covid-19 de Mataró. Fa referència al consum elèctric diari a nivell municipal, en aquest cas de Mataró, on és veu clarament l'impacte del confinament en el consum elèctric de les llars (també resulta interessant veure la punta de consum elèctric el dia del temporal Glòria, el 21 de gener).

https://infogram.com/consum-domestic-electricitat-mataro-1hnp27mmn9wly2g?live

Consegal i Coderch, Alícia

Súper, Gerard!

Gràcies!

Roca, Roger

Bon dia,

a l'apartat de les dades de beneficiaris de prestacions que publica l'Hermes hem observat un augment del 100% en les de nivell assistencial (subsidi) el passat mes d'octubre.

Algú més ha observat aquesta tendència en el seu àmbit?

Alguna idea del que pot haver passat (en el cas que passi a més territoris)?

Salut!

Roger

Canals, Pep

En el mes d'octubre s'han intercanviat les columnes de "nivell contributiu" i "nivell assistencial (subsidi)". Intentarem esmenar-ho tan aviat com es pugui.

Demà dimarts posarem a disposició a la comunitat les dades de beneficiaris de prestacions per sexe, de març a octubre, com es va anunciar a la passada reunió.

Consegal i Coderch, Alícia

Hola, ho he mirat i pel Maresme també. És com si les columnes s'haguessin intercanviat, no? 

Muñoz Torrent, Xavier

Hola col.legues,

Us faig a mans un article que acaba de sortir sobre paradoxes del Covid19, del mateix autor que us comentava en la reunió d'ahir, en Josep M. Pascual: Què preservem davant la Covid?https://www.naciodigital.cat/noticia/211822/preservem-davant-covid, que em sembla molt interessant considerar, especialment parlant d'indicadors de seguiment.

Salut! Xavier

Consegal i Coderch, Alícia

Bon dia!

Súper interessant, Xavier. Gràcies per compartir!

Salut! Alícia

Reverté, Gerard

Bon dia, l'INE ha publicat les dades de mobilitat cotidiana de juny a novembre de 2020 per àrees de mobilitat. També ha publicat les dades de mobilitat estacional.

https://www.ine.es/experimental/movilidad/experimental_em3.htm#tablas_resultados

Consegal i Coderch, Alícia

Gràcies, Gerard!

Ortega Rivera, Enrique

Bon dia,

Caixabanc ha publicat resultats sobre l’impacte “en temps real” de la crisi de la Covid-19 sobre les rendes i la seva distribució, desagregades per sexe, edat, país de naixement i CCAA, a partir de l’anàlisi dels ingressos en comptes (nòmines, pensions, etc.) d’un 3 milions de clients.

https://inequality-tracker.caixabankresearch.com/ca/

Les dades agregades estan disponibles per a descàrrega en algunes tabulacions.

Salutacions,

Reverté, Gerard

Gràcies Enrique!! Molt interessant.

Reverté, Gerard

Bona tarda,

A la plana web https://sarsaigua.icra.cat/ trobareu dades de diversos municipis sobre rastres genètics del virus SARS-CoV-2 a les aigües residuals.

Aquí hi ha la nota premsa de la Generalitat: https://govern.cat/salapremsa/notes-premsa/389302/aigues-residuals-confirmen-levolucio-creixent-presencia-del-virus-catalunya

I us podeu descarregar les dades de https://github.com/icra/sars-aigues

Muñoz Torrent, Xavier

Cada dia aprenem de noves fonts! Merci, Gerard

Aquesta font no és la mateixa que anuncià fa mesos l'existència d'un determinat grau de cocaïna als residus?

Salut! Xavier

Reverté, Gerard

Xavier no tinc ni idea si és la mateixa gent que fa lo de la cocaïna a les aigües residuals. La idea de lo de detectar el covid-19 a les aigües residuals està molt bé, però el problema és que són mostres extretes des del punt d'entrada a la depuradora, per tant no pots dir quina zona de la ciutat té més incidència la covid-19, i per tant no serveix per fer cribatges massius una mica abans que esclati el brot en algun barri concret.

Jo amb tot el desconeixement que tinc amb aquest tema, penso que potser seria més interessant fer-ho com ho fan a Madrid, que analitzen cada dos o tres dies uns 300 punts de la xarxa de clavegueram.

Per cert més dades que us interessaran a tots i totes. Dades de consum eléctric diari (des del 2017 fins a juliol de 2020) per codi postal: https://datadis.es/. De moment no he pogut accedir encara a la API, demanen un certificat vàlid de FNMT, però pots fer consultes de com a màxim un mes a través de la seva web.

Consegal i Coderch, Alícia

És que de fet, els resultats tampoc no els pots atribuir només a un municipi perquè el resultat es dona per EDAR i, per tant, és resultat d'un acumulat de municipis. L'EDAR de Mataró dona servei a Mataró, Dosrius, Argentona, Cabrera i penso que als dos Vilassar...

Per altra banda, trobo que és molt interessant però deixa moltes EDAR i, per tant, mcipis fora....no és una font que pugui utilitzar...

Piqué, Violeta

Qué interessant, gràcies G!

Consegal i Coderch, Alícia

Bon dia!

Gràcies, Gerard.

Salut!

Canals, Pep

Bon dia,

Algú de vosaltres ha aconseguit o sap si és accessible informació d'ERTOS actius a escala municipal? No dels ERTOS sol·licitats, que l'Observatori de Treball i Model Productiu publica, si no dels ERTOS actius vigents en una data recent (i diferenciant dels que són per força major de la resta).

Estaria molt bé disposar d'aquesta altra part de la foto, la del flux de sortida dels d'ERTOS cap a altres situacions: pròrroga de l'ERTO, cessament de l'ERTO, transformació a ERO, acomiadament, etc.

Pel que sé, a escala municipal ara tenim la dada mensual de sol·licituds d'ERTOS i l'agregat des del 22 de març al 30 de juny (informe actualitzat l'1 de juliol). Les sol·licituds de juliol i agost encara no les han publicat.

Ja direu. Gràcies!

Maynou, Núria

Hola,

l'Observatori de Treball he vist que ha actualitzat les dades relatives als EROs, del mes d'agost i acumulat gener-agost.

http://observatoritreball.gencat.cat/ca/ambits_tematics/relacions_labora...

Entenc que no és el que demanes Pep...tampoc tinc clar com interpretar les dades d'ERO/ERTOs...si algú em pot donar un cop de mà...

Gràcies,

Cunillera, Montserrat

Bon dia!

Actualitzats fins al juliol els beneficiaris de prestacions per desocupació a nivell municipal:

https://www.diba.cat/hg2/presentacioMun.asp?prId=1327&idioma=cat&codi_an...

Salut,

Montse

Canals, Pep

Interessant publicació de la UE que mesura el possible impacte de la COVID-19 en el mercat de treball per gènere i activitat, a escala estatal.

Economic sectors at risk due to COVID-19 disruptions. Will men and women in the EU be affected similarly?

Consegal i Coderch, Alícia

Bon dia!!!

Teniu a l'HERMES-INTERN la informació de l'INSS actualitzada (2T2020)

Cuideu-vos!

Piqué, Violeta

Gàcies per l'avís!

Muñoz Torrent, Xavier

Hola col.legues,

Sembla que s’ha posat de moda entre els grans operadors facilitar dades per tal d’ajudar als efectes del Covid-19 (uma forma més de màrketing dels seus recursos)...

Ara ho fa ENDESA, vegeu l’article a sobre les característiques de l’oferiment de dades i la connexió a l’espai City Analytics-Mapa de Movilidad d’Endesa. ENDESA facilita lliurement les dades fins al 30 de juny pròxim.

Salut! Xavier

Consegal i Coderch, Alícia

Companys/-es.

L'Idescat aaba de publicar afiliats i afiliacions per residència padronal MAIG 2020.

Deu ser una excepció per sonar major cobertura al seguiment de l'impacte de la Covid.

Piqué, Violeta

És veritat, vaig veure l'altre dia que ho treurien. Moltes gràcies per avisar Alícia!!! Sí, com dius és una excepció: "Es publiquen resultats mensuals, a últim dia del mes, per fer un millor seguiment i avaluació de l'impacte de la COVID-19."

https://www.idescat.cat/pub/?id=afi

Ara mateix les miro i actualitzo l'informe que estem fent del municipi (ja havia tancat aquest apartat O_o) ...

Piqué, Violeta

Hola companys/es, tinc un dubte de nomenclatura. 

Hi ha alguna diferència a l'hora d'anomenar els afiliats per residència padronal (només a l'Idescat) i el afiliats per localització del compte de cotització (Idescat, Hermes i Seguretat Social)? 

Per exemple, es parla d'"ocupació" en el primer cas i de "llocs de treball" en el segon? O també puc dir "evolució d'ocupació" si és en el segon cas (per exemple)?

Voldria saber quina és la manera més correcta de parlar-ne i distingir-los a la hora d'interpretar les dades en un informe.

Gràcies i Salut! :)

Canals, Pep

Com alguns/es de vosaltres heu indicat, la informació sobre ERTOs que proporciona l'Observatori de Treball i Model Productiu fa referència a les sol·licituts, les peticions inicials de les empreses, no sobre les resolucions d'aquests expedients. Des de l'OTMP diuen que estan treballant per donar informació sobre els expedients que finalment hagin estat acceptats.

Quan tinguem més informació us la comunicarem.

Ortega Rivera, Enrique

Bon dia,

L'Observatori de Treball i Model Productiu ha actualitzat la informació sobre regulació d'ocupació. Aquí podeu consultar l'informe, amb un annex de taules. Suposo que properament l'aplicació de descàrrega de dades tornarà a estar activa.

El que es pot veure és que a finals d'abril hi havia registrats 84.207 expedients, amb 590.265 persones afectades. Al  maig el nombre d'expedients es redueix fins 8.141 i el de persones afectades a 109.884. Com és raonable esperar, la disminució dels expedients de suspensió de contracte ha estat molt acusada (-85%). Les dades del maig tenen un major nivell de desagregació (tipus de mesures i causes al·legades, divisió d'activitat, comarca...).

Salutacions,

Consegal i Coderch, Alícia

En relació a aquesta publicació, tingueu present que uns dies abans van publicar una nota del març i una nota de l'abril. Ho dic perquè hi ha informació, encara que escadussera, a escala comarcal. De fet, la mateixa que hi ha al maig.

López, Lucía

moltes gràcies Enrique!

Ortega Rivera, Enrique

En relació amb el que comentava en Pep, ahir el Ministre d'Inclusió va comparèixer a una comissió del Senat i, sobre els ERTOs, va dir el següent:

“En concreto, desde mayo, el número de trabajadores afectados por un ERTE ha bajado en un millón de personas, lo que indica que este esquema “está funcionando”. Así, actualmente, quedan unos 2 millones de personas en ERTE de fuerza mayor, un 35% menos que a principios de mayo, y 320.000 en ERTE de no fuerza mayor, un 20% menos que en los máximos de mayo”.

Aquí la nota de premsa.

Reverté, Gerard

Per mi, de moment, el lloc on segurament es pot veure millor el nombre de treballadors afectats per un ERTE és amb els demandants d'ocupació ocupats. Mireu-vos les dades d'abril i maig.

Triay, Roser

Bones Gerard,

Aquest tema em genera dubtes, segon la informació que indica aquest enllaç:

https://serveiocupacio.gencat.cat/ca/cercar-feina/demanda-docupacio/insc...

Sembla que el SOC activa d'ofici com a demandants d'ocupació les persones afectades per ERTO. Per tant, hem d'entendre que totes les persones afectades per ERTO ja queden automàticament inscrites com a demants d'ocupació.  D'inici havia pensat que ho havien de fer ells voluntàriament. Però pel que es diu el Servei d'Ocupació sembla que tots es comptabilitzen (tant si fan el tràmit com si no). Per tant, a partir d'aquesta dada sabem almenys una xifra màxima (ja que també inclouria persones fora d'ERTO que també s'han inscrit). Ho enteneu de la mateixa manera?

Reverté, Gerard

Hola Roser, tens raó que els demandants d'ocupació ocupats indicarien el màxim de treballadors afectats per un ERTO (caldria restar-li una estimació a partir de les dades del mesos anteriors dels demandants d'ocupació ocupats que no estaven afectats per ERTO, per obtenir una xifra aproximada dels treballadors afectats per un ERTO).

L'avantatge, és que en teoria, les dades del SOC són dels "residents" al municipi, i per tant també tenen en compte els ERTO que s'han "aprovat" (no presentats, sinó aprovats) tant des de la Generalitat com des de Madrid (en el cas dels ERTO d'empreses que tenien centres en diferents CCAA).

Atenció a les dades d'aquest mes de juny, perquè almenys a Mataró, és un mes de finalització de bastants contractes que no es renovaran (monitors de escoles, per exemple) i si estaves en ERTO, al finalitzar el contracte surts de l'ERTO.

Almenys jo ho interpreto així.

Piqué, Violeta

He fet el càlcul estimat (i agafat amb pinces, ho sé) d'ERTOS a la nostra ciutat i el resultat és que tenim un quart dels assalariats en "possible" ERTO... El que està clar és que del febrer al maig s'han doblat les demandes d'ocupació a la nostra ciutat, rècord absolut... Gràcies per la informació companys/es!!!

Ortega Rivera, Enrique

Bones,

Estic d'acord amb els comentaris que heu fet sobre els ERTOs i les estadístiques de demandes d'ocupació de treballadors ocupats. Un dubte que tinc fa referència als treballadors afectats segons la mesura aplicada per l’empresa (suspensió/reducció de jornada). A mesura que s'ha reiniciat l'activitat hi ha empreses que, per exemple, han optat per augmentar hores de treball d'una part de la plantilla amb reducció de jornada i mantenir en suspensió a la resta o activar selectivament una part dels suspesos.

Estadísticament, això comportaria que els treballadors suspesos que s’activen ja no son “demandants d’ocupació ocupats”? Entenc que sí i això es reflectiria a les demandes, però què passa amb els afectats amb reducció de jornada?  En aquest sentit, crec que seria fonamental poder disposar de dades sobre els resultats dels procediments...

En relació amb l’apunt que feia en Gerard, també cal tenir en compte el tipus de contracte (temporal; obra i servei). Crec que en un ERTO la durada dels contractes temporals també quedaria suspesa, amb la qual cosa una vegada finalitzi la vigència de l’ERTO, el contracte es prorrogaria pel temps corresponent de suspensió. Una altra cosa serien els contractes d’obra i servei. En aquests casos sembla que si l’activitat/servei ha quedat interrompuda i no es pot continuar desenvolupant el contracte es consideraria com a finalitzat (seria el cas dels serveis de menjador escolar, oi?).

Salut!

Muñoz Torrent, Xavier

Per tant,... és d'esperar que l'Observatori del Mercat de Treball faciliti les dades aviat!

Xavier

Piqué, Violeta

Hola de nou! Algú de vosaltres fa servir flourish pels gràfics?

Reverté, Gerard

Hola Violeta, jo he fet gràfics de prova, per un tema intern de l'Ajuntament de Mataró, amb Flourish (https://public.flourish.studio/story/61852/), però no l'he utilitzat en cap publicació. La veritat es que m'agrada força, i ja fa temps que tinc al cap utilitzar els gràfics "survey" per fer una "story" de l'atur. 

Piqué, Violeta

És que són una passada... A nosaltres també ens ronda pel cap, el que veiem que la inversió de temps és molt gran i normalment els informes s'han de treure amb certa rapidesa... ja em diràs si segueixes explorant! moltes gràcies Gerard

Cunillera, Montserrat

Bon dia!

A mi també em va agradar molt de veure'us les cares!

Us volia preguntar si sabeu d'un altre lloc on es puguin trobar les dades de beneficiaris prestacions a nivell municipal, ja que a l'Hermes públic no s'han actualitzat des de que va començar en confinament...

Em refereixo a aquestes:

https://www.diba.cat/hg2/presentacioMun.asp?prId=1327&idioma=cat&codi_an...

Moltes gràcies,

Montse

Martí, Cristina

Bon dia Montse, 


L'idescat publica les Estadístiques de Rendes d'Inserció. Les dades més actuals corresponen al 2019. 

https://www.idescat.cat/pub/?id=ris

Tenen actualitzades les nomenclatures i en comptes de parar de RMI ja parlen de Renda Garantida Ciutadana. 

Entenc que si volguessis tenir les dades més actualitzades, diria que no es publiquen a nivell oficial ja que ho fan per acumulades per anys.

Podries consultar/preguntar als serveis socials bàsics del teu municipi, si tenen l'Hèstia. Sistema de información de Servicios Sociales DiBa Hèstia. on en principi, diria que es registren els sol·licituds d'ajuts. 

Segurament hi ha altres fonts però les desconec. 

Salut! 

Muñoz Torrent, Xavier

Hola,

No sé sia algú ja ha esmentat el següent document de propostes... Per si de cas, el referencio, perquè m'ha semblat interessant i a tenir en compte per a plans de ciutat:

FUNDACIÓ CATALUNYA-EUROPA i BBVA: Informe Re-City: PROPOSTES PER A UNA TRANSICIÓ SOCIOECONÒMICA SOSTENIBLE I RESILIENT

Salut! Xavier

Consegal i Coderch, Alícia

Companys/-es,

el Dpt. ha publicat els ERTO a escala municipal a 1 de juny (30 maig).

Reverté, Gerard

Gràcies Alícia!!

Gutierrez, David

Hola Alícia, 
 

Pots compartir l'enllaç?

Moltes gràcies!

Consegal i Coderch, Alícia

http://observatoritreball.gencat.cat/ca/inici/

El de sota de mapa. Si cliques ja et baixa l'excel

Gutierrez, David

Moltes gràcies Alícia!

Piqué, Violeta

Hola! Sabeu si és possible consultar l'evolució diària d'ERTOs per municipi en algun lloc?