Impacte Covid-19 en el DEL

Bon dia companyes i companys! Espero que estigueu tots/es bé!

Obro aquest fil al fòrum de la comunitat per recollir totes les reflexions, comentaris i idees que vulgueu aportar sobre què ens tocarà reforçar i incorporar als observatoris socioeconòmics locals quan tornem a la normalitat. Segurament això voldrà dir adaptar els plans de treball i productes que ja feu, perquè les prioritats evidentment han variat.

De ben segur que si ja érem necessaris i útils fins ara, a partir d’ara encara ho serem més!

Sense l’ànim de ser exhaustiu i sabent que la majoria de vosaltres ja ho feu, apunto algunes de les tasques que segurament s’hauran de reforçar:

-Mesurar i monitoritzar l’impacte de la pandèmia sobre les economies locals: Mercat de treball (atur, contractació, afiliació a la SS en tots els règims, ERTOS, EROS, etc.); Teixit productiu i estructura empresarial (centres de cotització, registre mercantil, economia social i solidària, tercer sector, censos empresarials, etc.); Impacte en el turisme; Impacte en la renda i augment de la desigualtat i la pobresa; Augment i cobertura de les prestacions per desocupació; Augment i cobertura dels serveis i prestacions socials; Impacte en el mercat de l’habitatge, Impacte en la salut; Impacte en l’educació, etc.

-Mesurar l’impacte de tots aquests àmbits entre els col·lectius més sensibles (dones, joves, majors de 45 anys, immigrants).

Tasques noves:

-Mesurar la destrucció d’ocupació actual i el risc de destrucció futura en cadascuna de les activitats i ocupacions (empreses i llocs de treball afectats). Especialment l’impacte en els sectors productius més rellevants de cada economia local.

Aquesta entenc que serà una de les preguntes clau que haurem de donar resposta de manera permanent en el futur immediat.

-Aportar coneixement per redefinir línies estratègiques/accions dels plans estratègics, plans directors, etc. vigents. De ben segur, variaran les prioritats de molts d’aquests plans.

-Aportar coneixement per fonamentar les diferents mesures de xoc que de ben segur s’implantaran a escala local.

El que us proposo és el següent:

-Compartiu en aquest fòrum tot allò que creieu que hem de fer a partir d’ara o que farem en un futur immediat. Qualsevol aportació és benvinguda!

-Compartiu en aquest fòrum articles i estudis que creieu seguin d’interès.

-Un cop tornats als llocs de treball farem una reunió extraordinària per consensuar possibles grups de treball i línies de treball compartides.

Darrera resposta: Núria Maynou 16/09/2020 - 17:08
2
Etiquetes:
Covid-19, coronovirus
1
Temes:
General

203 comentaris

Canals, Pep

Bon dia,

Algú de vosaltres ha aconseguit o sap si és accessible informació d'ERTOS actius a escala municipal? No dels ERTOS sol·licitats, que l'Observatori de Treball i Model Productiu publica, si no dels ERTOS actius vigents en una data recent (i diferenciant dels que són per força major de la resta).

Estaria molt bé disposar d'aquesta altra part de la foto, la del flux de sortida dels d'ERTOS cap a altres situacions: pròrroga de l'ERTO, cessament de l'ERTO, transformació a ERO, acomiadament, etc.

Pel que sé, a escala municipal ara tenim la dada mensual de sol·licituds d'ERTOS i l'agregat des del 22 de març al 30 de juny (informe actualitzat l'1 de juliol). Les sol·licituds de juliol i agost encara no les han publicat.

Ja direu. Gràcies!

Maynou, Núria

Hola,

l'Observatori de Treball he vist que ha actualitzat les dades relatives als EROs, del mes d'agost i acumulat gener-agost.

http://observatoritreball.gencat.cat/ca/ambits_tematics/relacions_labora...

Entenc que no és el que demanes Pep...tampoc tinc clar com interpretar les dades d'ERO/ERTOs...si algú em pot donar un cop de mà...

Gràcies,

Cunillera, Montserrat

Bon dia!

Actualitzats fins al juliol els beneficiaris de prestacions per desocupació a nivell municipal:

https://www.diba.cat/hg2/presentacioMun.asp?prId=1327&idioma=cat&codi_an...

Salut,

Montse

Canals, Pep

Interessant publicació de la UE que mesura el possible impacte de la COVID-19 en el mercat de treball per gènere i activitat, a escala estatal.

Economic sectors at risk due to COVID-19 disruptions. Will men and women in the EU be affected similarly?

Consegal i Coderch, Alícia

Bon dia!!!

Teniu a l'HERMES-INTERN la informació de l'INSS actualitzada (2T2020)

Cuideu-vos!

Piqué, Violeta

Gàcies per l'avís!

Muñoz Torrent, Xavier

Hola col.legues,

Sembla que s’ha posat de moda entre els grans operadors facilitar dades per tal d’ajudar als efectes del Covid-19 (uma forma més de màrketing dels seus recursos)...

Ara ho fa ENDESA, vegeu l’article a sobre les característiques de l’oferiment de dades i la connexió a l’espai City Analytics-Mapa de Movilidad d’Endesa. ENDESA facilita lliurement les dades fins al 30 de juny pròxim.

Salut! Xavier

Consegal i Coderch, Alícia

Companys/-es.

L'Idescat aaba de publicar afiliats i afiliacions per residència padronal MAIG 2020.

Deu ser una excepció per sonar major cobertura al seguiment de l'impacte de la Covid.

Piqué, Violeta

És veritat, vaig veure l'altre dia que ho treurien. Moltes gràcies per avisar Alícia!!! Sí, com dius és una excepció: "Es publiquen resultats mensuals, a últim dia del mes, per fer un millor seguiment i avaluació de l'impacte de la COVID-19."

https://www.idescat.cat/pub/?id=afi

Ara mateix les miro i actualitzo l'informe que estem fent del municipi (ja havia tancat aquest apartat O_o) ...

Piqué, Violeta

Hola companys/es, tinc un dubte de nomenclatura. 

Hi ha alguna diferència a l'hora d'anomenar els afiliats per residència padronal (només a l'Idescat) i el afiliats per localització del compte de cotització (Idescat, Hermes i Seguretat Social)? 

Per exemple, es parla d'"ocupació" en el primer cas i de "llocs de treball" en el segon? O també puc dir "evolució d'ocupació" si és en el segon cas (per exemple)?

Voldria saber quina és la manera més correcta de parlar-ne i distingir-los a la hora d'interpretar les dades en un informe.

Gràcies i Salut! :)

Canals, Pep

Com alguns/es de vosaltres heu indicat, la informació sobre ERTOs que proporciona l'Observatori de Treball i Model Productiu fa referència a les sol·licituts, les peticions inicials de les empreses, no sobre les resolucions d'aquests expedients. Des de l'OTMP diuen que estan treballant per donar informació sobre els expedients que finalment hagin estat acceptats.

Quan tinguem més informació us la comunicarem.

Ortega Rivera, Enrique

Bon dia,

L'Observatori de Treball i Model Productiu ha actualitzat la informació sobre regulació d'ocupació. Aquí podeu consultar l'informe, amb un annex de taules. Suposo que properament l'aplicació de descàrrega de dades tornarà a estar activa.

El que es pot veure és que a finals d'abril hi havia registrats 84.207 expedients, amb 590.265 persones afectades. Al  maig el nombre d'expedients es redueix fins 8.141 i el de persones afectades a 109.884. Com és raonable esperar, la disminució dels expedients de suspensió de contracte ha estat molt acusada (-85%). Les dades del maig tenen un major nivell de desagregació (tipus de mesures i causes al·legades, divisió d'activitat, comarca...).

Salutacions,

Consegal i Coderch, Alícia

En relació a aquesta publicació, tingueu present que uns dies abans van publicar una nota del març i una nota de l'abril. Ho dic perquè hi ha informació, encara que escadussera, a escala comarcal. De fet, la mateixa que hi ha al maig.

López, Lucía

moltes gràcies Enrique!

Ortega Rivera, Enrique

En relació amb el que comentava en Pep, ahir el Ministre d'Inclusió va comparèixer a una comissió del Senat i, sobre els ERTOs, va dir el següent:

“En concreto, desde mayo, el número de trabajadores afectados por un ERTE ha bajado en un millón de personas, lo que indica que este esquema “está funcionando”. Así, actualmente, quedan unos 2 millones de personas en ERTE de fuerza mayor, un 35% menos que a principios de mayo, y 320.000 en ERTE de no fuerza mayor, un 20% menos que en los máximos de mayo”.

Aquí la nota de premsa.

Reverté, Gerard

Per mi, de moment, el lloc on segurament es pot veure millor el nombre de treballadors afectats per un ERTE és amb els demandants d'ocupació ocupats. Mireu-vos les dades d'abril i maig.

Triay, Roser

Bones Gerard,

Aquest tema em genera dubtes, segon la informació que indica aquest enllaç:

https://serveiocupacio.gencat.cat/ca/cercar-feina/demanda-docupacio/insc...

Sembla que el SOC activa d'ofici com a demandants d'ocupació les persones afectades per ERTO. Per tant, hem d'entendre que totes les persones afectades per ERTO ja queden automàticament inscrites com a demants d'ocupació.  D'inici havia pensat que ho havien de fer ells voluntàriament. Però pel que es diu el Servei d'Ocupació sembla que tots es comptabilitzen (tant si fan el tràmit com si no). Per tant, a partir d'aquesta dada sabem almenys una xifra màxima (ja que també inclouria persones fora d'ERTO que també s'han inscrit). Ho enteneu de la mateixa manera?

Reverté, Gerard

Hola Roser, tens raó que els demandants d'ocupació ocupats indicarien el màxim de treballadors afectats per un ERTO (caldria restar-li una estimació a partir de les dades del mesos anteriors dels demandants d'ocupació ocupats que no estaven afectats per ERTO, per obtenir una xifra aproximada dels treballadors afectats per un ERTO).

L'avantatge, és que en teoria, les dades del SOC són dels "residents" al municipi, i per tant també tenen en compte els ERTO que s'han "aprovat" (no presentats, sinó aprovats) tant des de la Generalitat com des de Madrid (en el cas dels ERTO d'empreses que tenien centres en diferents CCAA).

Atenció a les dades d'aquest mes de juny, perquè almenys a Mataró, és un mes de finalització de bastants contractes que no es renovaran (monitors de escoles, per exemple) i si estaves en ERTO, al finalitzar el contracte surts de l'ERTO.

Almenys jo ho interpreto així.

Piqué, Violeta

He fet el càlcul estimat (i agafat amb pinces, ho sé) d'ERTOS a la nostra ciutat i el resultat és que tenim un quart dels assalariats en "possible" ERTO... El que està clar és que del febrer al maig s'han doblat les demandes d'ocupació a la nostra ciutat, rècord absolut... Gràcies per la informació companys/es!!!

Ortega Rivera, Enrique

Bones,

Estic d'acord amb els comentaris que heu fet sobre els ERTOs i les estadístiques de demandes d'ocupació de treballadors ocupats. Un dubte que tinc fa referència als treballadors afectats segons la mesura aplicada per l’empresa (suspensió/reducció de jornada). A mesura que s'ha reiniciat l'activitat hi ha empreses que, per exemple, han optat per augmentar hores de treball d'una part de la plantilla amb reducció de jornada i mantenir en suspensió a la resta o activar selectivament una part dels suspesos.

Estadísticament, això comportaria que els treballadors suspesos que s’activen ja no son “demandants d’ocupació ocupats”? Entenc que sí i això es reflectiria a les demandes, però què passa amb els afectats amb reducció de jornada?  En aquest sentit, crec que seria fonamental poder disposar de dades sobre els resultats dels procediments...

En relació amb l’apunt que feia en Gerard, també cal tenir en compte el tipus de contracte (temporal; obra i servei). Crec que en un ERTO la durada dels contractes temporals també quedaria suspesa, amb la qual cosa una vegada finalitzi la vigència de l’ERTO, el contracte es prorrogaria pel temps corresponent de suspensió. Una altra cosa serien els contractes d’obra i servei. En aquests casos sembla que si l’activitat/servei ha quedat interrompuda i no es pot continuar desenvolupant el contracte es consideraria com a finalitzat (seria el cas dels serveis de menjador escolar, oi?).

Salut!

Muñoz Torrent, Xavier

Per tant,... és d'esperar que l'Observatori del Mercat de Treball faciliti les dades aviat!

Xavier

Piqué, Violeta

Hola de nou! Algú de vosaltres fa servir flourish pels gràfics?

Reverté, Gerard

Hola Violeta, jo he fet gràfics de prova, per un tema intern de l'Ajuntament de Mataró, amb Flourish (https://public.flourish.studio/story/61852/), però no l'he utilitzat en cap publicació. La veritat es que m'agrada força, i ja fa temps que tinc al cap utilitzar els gràfics "survey" per fer una "story" de l'atur. 

Piqué, Violeta

És que són una passada... A nosaltres també ens ronda pel cap, el que veiem que la inversió de temps és molt gran i normalment els informes s'han de treure amb certa rapidesa... ja em diràs si segueixes explorant! moltes gràcies Gerard

Cunillera, Montserrat

Bon dia!

A mi també em va agradar molt de veure'us les cares!

Us volia preguntar si sabeu d'un altre lloc on es puguin trobar les dades de beneficiaris prestacions a nivell municipal, ja que a l'Hermes públic no s'han actualitzat des de que va començar en confinament...

Em refereixo a aquestes:

https://www.diba.cat/hg2/presentacioMun.asp?prId=1327&idioma=cat&codi_an...

Moltes gràcies,

Montse

Martí, Cristina

Bon dia Montse, 


L'idescat publica les Estadístiques de Rendes d'Inserció. Les dades més actuals corresponen al 2019. 

https://www.idescat.cat/pub/?id=ris

Tenen actualitzades les nomenclatures i en comptes de parar de RMI ja parlen de Renda Garantida Ciutadana. 

Entenc que si volguessis tenir les dades més actualitzades, diria que no es publiquen a nivell oficial ja que ho fan per acumulades per anys.

Podries consultar/preguntar als serveis socials bàsics del teu municipi, si tenen l'Hèstia. Sistema de información de Servicios Sociales DiBa Hèstia. on en principi, diria que es registren els sol·licituds d'ajuts. 

Segurament hi ha altres fonts però les desconec. 

Salut! 

Muñoz Torrent, Xavier

Hola,

No sé sia algú ja ha esmentat el següent document de propostes... Per si de cas, el referencio, perquè m'ha semblat interessant i a tenir en compte per a plans de ciutat:

FUNDACIÓ CATALUNYA-EUROPA i BBVA: Informe Re-City: PROPOSTES PER A UNA TRANSICIÓ SOCIOECONÒMICA SOSTENIBLE I RESILIENT

Salut! Xavier

Consegal i Coderch, Alícia

Companys/-es,

el Dpt. ha publicat els ERTO a escala municipal a 1 de juny (30 maig).

Reverté, Gerard

Gràcies Alícia!!

Gutierrez, David

Hola Alícia, 
 

Pots compartir l'enllaç?

Moltes gràcies!

Consegal i Coderch, Alícia

http://observatoritreball.gencat.cat/ca/inici/

El de sota de mapa. Si cliques ja et baixa l'excel

Gutierrez, David

Moltes gràcies Alícia!

Piqué, Violeta

Hola! Sabeu si és possible consultar l'evolució diària d'ERTOs per municipi en algun lloc?

Reverté, Gerard

Hola Violeta, només han publicat dos cops les dades d'ERTO a nivell municipal: una amb dades de l'últim dia d'abril, i la segona amb dades de l'últim dia de maig. A nivell municipal no pots veure l'evolució dia a dia, com al conjunt de Catalunya, dels ERTO.

Sobre lo del Banc de Sabadell, no hi ha cap històric. El veus és el que hi ha. Segurament tindran un script que els hi automatitza la recollida de les dades dels TPV, els hi ha l'anàlisi i la publicació cada dia.

Piqué, Violeta

Gràcies Gerard, això havia vist, era per si se m'escapava quelcom... veig que en totes les dades que estan publicant hi ha bastant desordre i per mi manquen "repositoris" on poder consultar els històrics... has d'anar "caçant al vol"...és la era de la inmediatesa suposo... Merci per l'ajuda! :)

Canals, Pep

Amigues i amics,

M'ha agradat molt veure-us! I sobretot escoltar i compartir com ens hem adaptat a la situació, què fem de nou i com ho fem (i farem).

...i també l'aparició espontània de filles i fills!

Au, a cuidar-se!

Fernàndez Vidal, Josep

Bon dia,

Lamento no haver pogut participar a la reunió i espero que esteu tots bé.

Us volia demanar ajuda, entenc que de les dades de l'INSS, el númerod'autònoms inclou els autònoms societaris i els no societaris, i voldria conèixer quants autònoms no societaris hi ha a Badalona. Hi ha alguna forma de saber-ho?

En cas contrari hi ha algunas dada general de Catalunya per poder estimar el número d'autònoms no societaris al meu municipi segons aquest percentatge?

Gràcies i fins aviat

Fernàndez Vidal, Josep

Bon dia,

Lamento no haver pogut participar a la reunió i espero que esteu tots bé.

Us volia demanar ajuda, entenc que de les dades de l'INSS, el númerod'autònoms inclou els autònoms societaris i els no societaris, i voldria conèixer quants autònoms no societaris hi ha a Badalona. Hi ha alguna forma de saber-ho?

En cas contrari hi ha algunas dada general de Catalunya per poder estimar el número d'autònoms no societaris al meu municipi segons aquest percentatge?

Gràcies i fins aviat

Piqué, Violeta

Companys, justament he hagut de marxar sense acomiadar-me per atendre una "situació" dels fills... en tinc un de 3 i un de 4... O_o

 Encantada d'haver-vos vist i de formar part de la xarxa. Salut!!

Piqué, Violeta

Hola companyes, de nou necessito ajuda. Adjunto una imatge amb una esquema (cutre) de la distribució de la població de VNG en relació a l'activitat (absoluts i en base a 10 persones). Per a l'informe de xoc Covid que estem fent vull fer una intro per situar al lector, d'aquí això.

Fins ara, quan havíem de fer un gràfic esteticament bonic ho feina jo mateixa amb el photoshop (feinada hand-made) però sé que ara hi ha múltiples eines potents per a fer gràfics originals (de les quals en desconec les característiques).

Vul fer dos gràfics/gràfiques:

(1) la distribució de la població en nombres absoluts. 

(2) la distribució de les 10 persones amb forma humana: Amb l'excel no ho puc fer perquè no se m'instal·la el complent "People Graph".

Quina/quines em recomaneu en aquest cas? Veig que moltes feu servir infogram i que te molt potencial pel que vull fer.

Moltes gràcies!!!!!

Maynou, Núria

Hola! Bon dia! si, jo també et diria l'infogram...jo fa relativament poc que m'he reincorporat a la Xarxa Observatoris i fan servir o es disposen de moltes eines però l'infogram és prou fàcil de fer servir (com a mínim la part que jo sé fer) i gratuït...

Consegal i Coderch, Alícia

Bon dia.

Penso que l'infogram és una bona opció pel que vols fer.

T'has de donar d'alta. Amb la versió gratuïta tens les infografies limitades (no sé si a 5) i també la seva extensió de pàgines. Algunes solucions no les podràs utilitzar però aquestes que dius, en prinicipi, sí.

Alícia.

Piqué, Violeta

D'acord, gràcies Núria i Alícia per les vostres respostes!! 

Fins d'aquí una estoneta.

Canals, Pep

Companyes i companys,

Aneu compartint en aquest fil, sisplau, tot allò que esteu fent per mesurar l'impacte de la crisi de la Covid-19 al vostre territori: apartats nous creats ad-hoc als vostres webs, productes nous o reformulats, infografies, estudis, quadres de comandament, seguiment dels plans de reconstrucció/reactivació, etc. És a dir, tot allò que heu començat a fer des del 13 de març arran de la crisi.

Obtindrem una panoràmica de la producció "COVID-19" de la XODEL i, al mateix temps, servirà per a que veieu què fan els/les companys/es.

El més que ve penjaré l'esborrany del Catàleg de productes i serveis de la XODEL del 2020. Llavors també podreu fer les modificacions que considereu a la vostra fitxa abans de donar-la com a definitiva i publicar-la.

Gabriel, Anna

Des del Moianès i conjuntament amb l'empresa Activa Propect estem treballant en uns informes interactius sobre l'impacte econòmic i social de la Covid-19 al Moianès i a Catalunya. Els trobareu en el segünet enllaç de la nostra web: https://ccmoianes.webmunicipal.diba.cat/actualitat/impacte-economic-i-social-de-la-covid-19-al-moianes-i-catalunya/

També hem anat fent fulls OEM més senzills amb seguiment i actualització dels ertos, contractació, atur, ... que els trobareu a: http://ccmoianes.webmunicipal.diba.cat/actualitat/dades-comarca/

Ens veiem el 2 de juny

Reverté, Gerard

Hola, des de Mataró estem preparant un observatori de la crisi del Covid-19. Us adjunto un enllaç a la infografia que hem fet: https://infogram.com/observatori-covid-19-mataro-1h8n6md35dkj6xo?live

Maynou, Núria

Bon dia i si, felicitats, Gerard, la infografia està molt bé i la proposta d'Observatori Covid també.

Perfecte fer trobada virtual!

López Ordovás, Sergio

Gerard!! molt bona feina!!

Felicitats!

Pardo Grau, Carlos

Genial síntesi de fonts d'informació, Gerard !!!

Aprofito: la font d'estesdondeestes no he fet difusió interna perquè veig dades de Barberà no coherents amb el context actual. He mirat un altre municipi dels grans i tampoc. Percentatges del 90% o més del 100% en activitats que han estat tancades. No sé si ho heu comprovat altres.

Salut,

Carlos

Reverté, Gerard

Hola a tothom, primer que res moltes gràcies per les felicitacions. Només volia compartir amb vosaltres la infografia per si algú de vosaltres en pot treure alguna idea o alguna font de dades que no coneixieu. 

Carlos, et soc sincer, no m'he mirat les dades de "estesdondeestes", només he passat les dades de la web a la infografia sense mirar-me si eren o no "lògiques", no tenia temps. Jo no era partidari de posar-ho (de fet a les versions inicials no sortia), perquè tinc la sensació que el Banc de Sabadell té una baixa quota de mercat en els TPV, i no sabia si representaria bé el comerç de Mataró. Però "donde manda patrón no manda marinero", així que vaig posar haver de posar una pàgina a la infografia amb aquesta informació