Informe "Les polítiques de reequilibri territorial a Catalunya"
Avui s'acaba de presentar un interessant informe elaborat pel Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya (CTESC). L'informe presenta un primer bloc de diagnosi en què s'estudia quina ha estat la dinàmica demogràfica dels municipis catalans pel que fa la piràmide poblacional, la natalitat, la mortalitat, la dependència, les migracions, etc. i s'identifiquen 146 municipis amb risc de despoblament. Després es posa el focus en l’estructura econòmica del territori, que condiciona el desenvolupament de cada enclavament, en el mercat immobiliari i en la distribució del personal de l’Administració.
El gruix de l'informe es centra en estudiar l’accessibilitat als serveis públics per municipis, en la mesura que aquesta pot condicionar les decisions de localització de la població. Així, es quantifica l’accessibilitat de cadascun dels municipis catalans en base als serveis d’educació, als sanitaris, als assistencials i als de seguretat i identifica quins presenten un major dèficit de disponibilitat a cada municipi. També analitza l’accessibilitat als nodes de transport, per tal de determinar el grau de connexió de cada municipi.
L'anàlisi de l’accessibilitat s’ha fet des de dues vessants. Per una banda, s’ha estudiat el temps de desplaçament per carretera al servei més proper al municipi de residència. Per l’altra, s’ha construït un índex sintètic d’accessibilitat, que inclou components d’oferta del servei (dotació) i demanda (població) a la rodona, i que limita l’abast dels serveis a un radi determinat, segons si es tracta d’un servei considerat local (10 minuts), subregional (30 minuts) o regional (60 minuts).
Finalment, s’ha simulat un increment de dotació de cadascun dels serveis a cadascun dels municipis de Catalunya. Això ha permès mostrar com variaria l’accessibilitat i ha permès identificar on contribuiria més al reequilibri territorial un hipotètic increment de dotació i inversions. L'informe acaba amb un llistat de 74 recomanacions.
A la presentació d'avui s'ha avançat que s'està treballant en la construcció d'una eina PowerBI que permetrà conèixer l'accessibilitat d'un municipi, comarca o sector i comparar-lo amb la resta i amb el total català a través d'un índex sintètic d'accessibilitat.