General

24a EDICIÓ DE L'ANUARI ESTADÍSTIC DE TERRASSA (2019)

El portal web del Servei d’Estudis i Observatori de la Ciutat de l’Ajuntament de Terrassa visualitza des d’aquesta setmana l’Anuari estadístic de Terrassa 2019, en la seva versió on going, essent aquesta la 24ª edició (s’ha publicat ininterrompudament des de 1996).

L’Anuari estadístic de Terrassa és l’obra de referència de les estadístiques públiques del municipi.

Catalunya país d'ocupació "low cost" i població alhora sub i sobre qualificada...

Amb l'elèctric titular "Quatre de cada 10 feines són ‘low cost’ a Catalunya" el diari ARA presenta l'estudi realitzat per Modest Ginjoan per a l'Observatori de la PIMEC  sobre l'encaix entre l'estructura formativa i d'ocupació a Catalunya en comparació amb economies més competitives.

La inversió en educació afavoreix realment l'ascens social?

Doncs es veu que no... O aquesta és la conclusió a la qual han arribat a l'estudi del Departament de Polítiques i Intervencions Socials de la Universitat d'Oxford conduït pel professor Erzsébert Bukodi. La tesi que defensen és que l'increment de la inversió en educació no es tradueix amb un increment de la mobilitat social. L'estudi arriba a aquesta conclusió després d'analitzar l'evolució de la inversió en educació al Regne Unit des de la postguerra fins a l'actualitat. 

Cicle de Conferències "Debats per entendre la societat d'avui"

Cicle Debats per entendre la societat d’avui, amb les conferències següents:

·     Dimecres 13 de maig. L’impacte de la crisi en la qualitat de l’ocupació, a càrrec de Carlos Obeso.

·     Dimecres 27 de maig. L’emigració dels joves en temps de crisi, a càrrec de Pau Serracant.

·     Dimecres 10 de juny. La solidaritat cívica, a càrrec de Pau Vidal.

Vídeos del XII seminari de l'Observatori del Barcelonès Nord

A la web del Consell Comarcal del Barcelonès trobareu els vídeos de les ponències del XII seminari de l’Observatori del Barcelonès Nord:

http://pacte.barcelones.cat/

Hi ha una ponència del Sr. Antón Costas titulada " El paper de la indústria davant el necessari canvi de model de l’economia espanyola”, que pot ser útil a tothom.

També hi trobeu la ponència del Sr. Eduard Jiménez, que sempre diu coses interessants i punyents, titulada “L’estratègia UE 2020 i la sortida de la crisi. Reptes i metes per al Barcelonès Nord”

BANCA I DINERS PÚBLICS A DIÀLEG

Com es fan els diners? Com funciona el sistema financer? Quina és l'actual situació? Què diferencia un "banc ètic"? Com gestiona l'Ajuntament amb els bancs els diners de la ciutadania?... A més de reflexionar sobre els reptes globals de ciutat, Àgora Terrassa proposa espais de trobada en els quals tothom pugui reflexionar, revisar, consolidar idees-força sobre qüestions que ens importen i que ens afecten individualment i col.lectiva, i formular preguntes, propostes i projectes de futur...

Els números dels (i les) NI-NIs: La dimensió de la tragèdia

Sobre un potencial inicial d’abandó prematur de 6.297 alumnes de 4rt d'ESO al conjunt de Catalunya, es van matricular 3.255 alumnes de 16-17 anys a PQPI i 987 a cursos de preparació de la prova d’accés a CFGM, amb la qual cosa, un 67,4% dels abandons prematurs s’haurien pogut ubicar en una opció de segona oportunitat quedant-ne els 2.055 restants restant fora . 

La cultura: un sector curt de coneixement?

Des de l'any 2001 s'està utilitzant a Catalunya la classificació d'activitats d’alt valor afegit a partir d'una adpatació de la classificació de l'OCDE. Però de forma un tant sorprenent la clasificació catalana no inclou els epígrafs 90 i 91 corresponents a activitats que suposen el moll de l’ós del sector cultural com les “activitats de creació, artístiques i d’espectacles” (90) i biblioteques, arxius, museus i altres activitats culturals (91).